header-image

De nieuwste productie Fidelio van Opera Compact op tournee langs de Limburgse theaters

20-04-2022
Deel dit artikel

De nieuwste productie Fidelio van Opera Compact op tournee langs de Limburgse theaters


De nieuwste productie Fidelio van het eigentijdse Limburgse operagezelschap Opera Compact, gaat op zaterdag 16 april in première in het Munttheater in Weert en vervolgt van daar uit zijn tournee langs de Limburgse theaters van Theater Dichtbij. 
Opera Compact dat staat voor kwalitatieve, benaderbare en toegankelijke producties, brengt met Fidelio een ruw, zelden uitgevoerd brok muziektheater, dat nu actueler is dan ooit. Ze presenteren Beethovens enige opera in een bewerking voor kleinere bezetting, op kamermuziek formaat. Zo doet het gezelschap recht aan de directe zeggingskracht van de opera.

De opera Fidelio (1814) gaat over Leonore die zich, vermomd als man onder de naam Fidelio, binnen de gevangenismuren weet te dringen. Daar probeert zij haar man Florestan te redden die als politiek gevangene onder barbaarse omstandigheden onschuldig zit opgesloten in een onderaardse kerker.

 

‘In de kunsten, net als in de hele schepping, zijn vrijheid en vooruitgang de hoogste doelen.’

 

Dit citaat van Beethoven schetst zijn politiek engagement: een heftig componist, in gevecht met zichzelf en de wereld om hem heen, begaan met sociale misstanden. Dat is terug te vinden in zijn opera Fidelio. Een manifest voor de vrijheid, met echo’s van het bekende Alle Menschen werden Brüder.

Wat betekent vrijheid en wat heb je er voor over? Met de beelden van de oorlog in de Oekraïne op ons netvlies, en langzaam opkrabbelend uit de Corona-crisis, zijn die centrale vragen voor deze generatie belangrijker dan ooit. De wereld politiseert in toenemende mate en de daarmee gepaard gaande polarisatie doet andersgezinden steeds verder van elkaar afdrijven. Vandaag de dag lijkt de persoonlijke triomf uit Fidelio ver te zoeken, en de ondubbelzinnige boodschap van de opera: ‘het hart overwint’, kan tegenwoordig niet hard genoeg van de daken geschreeuwd worden. Als we niet voorbij onze verschillen kunnen kijken ziet de toekomst er weinig hoopvol uit. De echte conflicten worden niet opgelost tussen regeringen, maar met je eigen buren.


Met o.a.
Fidelio– Fenna Ograjensek
Don Pizarro – Sef Thissen
Florestan – Marcel Reijans
Rocco – Marcel van Dieren
Marzelline – Judith Weusten
Jaquino – Pascal Pittie
Dirigent – Stijn Saveniers
Regisseur – Sybrand van der Werf

 

Speellijst
zaterdag 16 april 2022 | 20:15 uur | Munttheater Weert 
zondag 1 mei 2022 | 15:30 uur | Schouwburg Venray
vrijdag 13 mei 2022 | 20:15 uur | De Maaspoort Theater & Events Venlo