Wie is baas?

Studio 52nd

Toneel
- - -

Teksten over sporen van het koloniaal verleden in het heden

Waarom maken mensen apengeluiden in voetbalstadions? En hoezo vinden we mensen met een light skin knapper? Is er misschien een koloniaal heden? En welke impact heeft dat op jou?

Studio 52nd stelde deze vragen aan leerlingen van 3 VMBO van Open Schoolgemeenschap Bijlmer. Hun toneeltekst vormt de basis van de voorstelling die drie theatermakers met en zonder voorouders uit de koloniën er vervolgens van maakten. 

 

Over Studio 52nd
De jongerenvoorstellingen van Studio 52nd zijn startpunt voor een gesprek over maatschappelijk gevoelige onderwerpen vanuit het perspectief van jongeren. Om elkaar te helpen praten en naar elkaar te luisteren. Dit doen we voor, tijdens en na elke voorstelling d.m.v. ons educatietraject.

Voor de voorstelling Wie is baas? schreven jongeren van Open Schoolgemeenschap Bijlmer teksten over sporen van het koloniaal verleden in het heden. Ze bezochten de Black Archives, gingen op Black Heritage Tour, kregen lessen over identiteit van psychiater Glenn Helberg, en werden opbouwend bekritiseerd door rapper en Akwasi. 

 

Reacties op 'Wie is baas?'
Akwasi | 
"Dit moet in het curriculum bijna, weet je? Dit is zo krachtig. Dit is ook een les die je krijgt, maar het is helemaal niet belerend. Het is soms confronterend, het is pijnlijk, het is pijnlijk grappig zelfs. Het is heel veel." 
Gloria Wekker | “Ik denk dat de voorstelling belangrijk is, omdat deze kinderen het zelf nooit over dit soort onderwerpen hebben, en er ook niet hardop over praten. Ik wil heel graag dat jullie ermee door gaan. It’s an upward battle.” ​
Docent Olympuscollege, Arnhem | “Heel herkenbaar en aansprekend voor leerlingen van onze school.” ​
Theaterkrant | “De drie professionele acteurs, die onder meer werkten bij Toneelgroep Amsterdam en Maas Theater en Dans, [spelen] op een manier die het jonge publiek aanspreekt. Het oudere publiek trouwens ook.” 


Met wie wil je gaan?