Nederlands Dans Theater 2

Dare to Say

Dans
- - -

Twee nieuwe dansmakers en een grote naam

Voor het eerste NDT 2-programma van het seizoen nodigt NDT twee nieuwe dansmakers uit om werk voor het NDT-podium te creëren. De Amerikaanse choreograaf Andrew Skeels put inspiratie uit zijn opleiding als filmredacteur en past een filmische benadering toe op zijn choreografieën, waarin snelheid, muzikaliteit en nuance centraal staan. De Bulgaarse choreograaf Dimo Milev heeft na een briljante carrière als danser een heel eigen choreografische stijl ontwikkeld. Na deelname aan Shortcuts XL en Up & Coming Choreographers, is dit de eerste keer dat Milev een werk maakt voor de reguliere programmering van NDT 2. Het drieluik sluit af met Maybe Two (2013) van choreograaf Alexander Ekman: “Het is een choreografie over relaties, over liefde, over het kapot gaan daarvan, over pijn. En over hoe wij mensen met dit alles omgaan”, aldus Ekman. Zoals bij veel van zijn werken, ligt ook in Maybe Two grote nadruk op ritme, op muziek van onder meer Ravel en Bon Ivers Skinny Love. De hele avond wordt live muzikaal begeleid door musici van Het Balletorkest.

Biografie Andrew Skeels
Andrew Skeels (Verenigde Staten) danste vroeger bij Les Grands Ballets Canadiens de Montréal en is sinds 2015 de artistiek directeur van zijn gezelschap Skeels Danse Montréal. Hij heeft werk gecreëerd voor onder andere Cirque du Soleil, Ballet of the Grand théâtre de Genève, en TanzTheater International Festival Hannover. Skeels maakt zijn debuut bij het gezelschap dit seizoen en creëert een nieuw werk voor NDT 2.

Biografie Dimo Milev
Dimo Milev (Bulgarije) studeerde aan de National Ballet School of Sofia. Hij danste bij verschillende dansgezelschappen, waaronder Compañia Nacional de Danza, werk van William Forsythe, Ohad Naharin, Hans van Manen, Mats Ek, Wim Vandekeybus en Jiří Kylián. Sinds 2009 werkt hij als freelance danser en choreograaf. In 2019 maakte Milev voor het eerst werk voor NDT 2 in Up & Coming Choreographers. Dit seizoen creëert hij een wereldpremière voor de reguliere programmering van NDT 2.

Biografie Alexander Ekman
Alexander Ekman (Zweden) begon zijn carrière als choreograaf toen hij nog danste bij NDT 2. Eerder danste hij ook bij het Koninklijk Ballet van Zweden en het Cullberg Ballet. Voor NDT creëerde hij o.a. de balletten Cacti (2010), Left Right Left Right (2012), Maybe Two (2013), Definitely Two (2013) en FIT (2018). Ekman is een wereldwijd veelgeprezen choreograaf en maakte werk voor vele andere gezelschappen waaronder het Göteberg Ballet en het Ballet de l’Ópera de Paris.

Let op! Deze voorstelling is geannuleerd.


Met wie wil je gaan?