Café des Chansons

Charlotte Haesen en het Tobalita Strijkkwartet

Klassiek
- - -

Charlotte Haesen zingt op buitengewoon indrukwekkende, dramatische, vrolijke, melancholieke, ontroerende wijze. - Het Parool

Charlotte Haesen, in 1987 te Amsterdam geboren, in Franstalig België opgegroeid, studeerde jazz-zang op het Conservatorium Amsterdam. Op een mooie zonnige zaterdagmiddag zong ze Franse chansons op de Noordermarkt, alwaar altvioliste Odile Torenbeek haar ontdekte.

Odile en Charlotte besloten een chansons-programma te maken met het strijkkwartet als basis. Hierbij werden gerenommeerde arrangeurs als Paul Prenen en Wijnand van Klaveren betrokken die op bijzondere wijze het chanson om Charlottes stem-timbre wisten te ‘draperen’. Vervolgens ontwikkelt zich Café des Chansons: Charlotte Haesen plus vier musici uit het Nederlands Philharmonisch Orkest. Ze brengen schitterend repertoire samen vol mooiste Franse klassiekers van persoonlijkheden als Barbara, Gainsbourg en Piaf.

Tobalita String Quartet
Viool | Cécile Huynen
Viool | Evelien Jaspers
Altviool | Odile Torenbeek
Cello | Anjali Tanna

Vier musici uit het Nederlands Philharmonisch Orkest, drie nationaliteiten met een enorme homogeniteit in klank en muzikaal verhaal.

Ze spelen Haydn, Mozart, Schubert en Beethoven, maar ook o.a. Puccini, Kreisler, Piazzolla en Ellington. Het Tobalita Strijkkwartet treedt regelmatig op in reguliere concertzalen maar daarnaast brengen de strijkers graag muziek op plaatsen die minder voor de hand liggen en waar de muziek juist heel veel moois teweegbrengt, zoals bijvoorbeeld in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Muziek op locatie, buiten de concertzaal. ‘Het Tobalita String Quartet speelt muziek voor iedereen!’ Van oudsher speelt het Kwartet binnen één performance een aantal verschillende stijlen, vandaar dat het musiceren met zangeres Charlotte

Haesen een logische stap was. De uitdagende arrangementen zijn het kwartet en Charlotte op het lijf geschreven. Veelkleurigheid en “telling stories” is decisoir bij de benadering van elk chanson dat ze ter hand nemen. De affectie voor ‘het chanson’ is bij elk van de kwartetleden énormément.


Het Parool ★★★★★ | “Schitterend, dit”
NRC | "precies de juiste mix onzware ernst en vlinderachtige humor.”
SENA Magazine | “Wie de cd Café des Chansons hoort, staat meteen van drie dingen versteld. Een fascinerende stem. Het glasheldere Frans. En de fluwelen strijkers eromheen.”
Edwin Rutten | “Wat een geweldige CD. Repertoire van 2012 tot 1930. Goed en makkelijk en easy gezongen, verhaal vertellen zonder overdreven pathos, mooie articulatie zonder dat articulatie articulatie is. Bescheiden, functionele en smaakvolle arrangementen. Mooi gespeeld: warm waar het warm moet zijn en “schril" waar dat gepast is.”


Met wie wil je gaan?