header image

Voor Renée is elke show een feestje

31 oktober 2019
Deel dit artikel

In haar nieuwe theatershow gaat Renée van Wegberg op muzikale reis door het oeuvre van Liesbeth List, Ramses Shaffy en Edith Piaf. En dat doet ze op een frisse, authentieke manier. Met succes, zo blijkt.

Het gebeurt weleens dat Renée van Wegberg tijdens een optreden even stilstaat bij alles wat er om haar heen gebeurt. Dan ziet en hoort ze het publiek fanatiek meezingen met de liedjes die zij, samen met haar feilloos op elkaar ingespeelde bandleden, door de theaterzaal laat schallen en geniet ze volop. Dat zijn van die momenten waarop de 35-jarige actrice, annex zangeres uit Horst denkt: Wat heb ik toch prachtig werk, wat ben ik een gezegend mens.

Een gedachte die de voorbije weken wel honderd keer door haar hoofd flitste. Want over het plezier dat Van Wegberg beleeft aan haar nieuwe voorstelling List, Shaffy & Piaf, die eind september landelijk in première ging, raakt ze niet snel uitgepraat. „Het is een heerlijke show om te spelen. Het voelt alsof ik iedere avond jarig ben en een feestje mag geven. Werken met de repertoires van Liesbeth List, Ramses Shaffy en Edith Piaf is een grote eer. De teksten van hun liedjes zitten zó goed in elkaar. Bovendien zijn ze hartstikke actueel. Ze gaan over de liefde, de dood, de zoektocht naar jezelf en het vieren van het leven. De muziek die zij hebben gemaakt is briljant en moet voor eeuwig gehoord blijven worden.”

Toch besloten Van Wegberg en haar band de repertoires van List, Shaffy en Piaf niet klakkeloos te kopiëren, maar onder handen te nemen en in modern jasje te steken. „We hebben een eigen draai aan het materiaal gegeven, door nieuwe arrangementen te gebruiken, akkoorden te veranderen en nummers instrumentaal anders aan te kleden.”

Een goede zet, want Van Wegberg en haar band hebben tot dusver louter positieve kritieken ontvangen. Ook van recensenten, die vooral het energieke, veelzijdige en kwalitatief hoogstaande karakter van de show bewieroken. „Ik ben overweldigd door de vele positieve reacties, word er soms zelfs een beetje verlegen van”, bekent Van Wegberg. „Horen dat mensen geraakt of ontroerd worden door je voorstelling… Dat is fantastisch. Een groter compliment is haast ondenkbaar. De toeschouwers een mooie avond bezorgen, daar doe je het allemaal voor.”

Kwetsbaar
„Weet je wat deze show extra bijzonder voor mij maakt? Dat ik eindelijk weer als mezelf op het podium sta. Ik speel deze keer geen rol, wat ik de voorbije jaren in meerdere theaterproducties wel heb gedaan.” Zoals in het seizoen 2017-2018, toen Van Wegberg in de huid kroop van Liesbeth List voor de gelijknamige musical over het leven van de chansonnière. Dat deed ze uitermate verdienstelijk, gezien de Musical Award die ze voor deze fraaie creatie kreeg. ,,In List, Shaffy & Piaf doe ik echter niemand na. Draag ik geen kostuum of pruik meer. Ik zing de liedjes op mijn manier en tussendoor vertel ik verhalen over mijn persoonlijke levenswandel. Daarmee stel ik me kwetsbaar op, ja, maar ik vind het juist leuk om het publiek iets meer van mezelf te laten zien. Deze van vorm van theater smaakt zeker naar meer. Volgend jaar ga ik, onder de naam Renée van Wegberg doet de dames, wederom een liedjesprogramma maken. Daarin zal muziek van Nederlandse zangeressen – variërend van Davina Michelle en Anouk tot Willeke Alberti en Karin Bloemen – centraal staan.”

Limburg
Terwijl op de achtergrond de plannen voor 2020 al langzaam vorm krijgen, maakt Van Wegberg zich op voor twee drukke laatste maanden van dit jaar. Voor november en december staan namelijk 36 uitvoeringen van List, Shaffy & Piaf op de planning. Zes daarvan worden in Limburg gespeeld, te beginnen met zaterdag 2 november, in De Maaspoort in Venlo. „Daar verheug ik me op! Optreden in ‘eigen’ provincie blijft speciaal. Want hoewel ik al heel wat jaren in de Randstad woon, voelt Limburg nog steeds als ‘thuis’. En dat zal altijd zo blijven.”

List, Shaffy & Piaf speelt zaterdag 2 november in De Maaspoort Venlo, vrijdag 29 november in Munttheater Weert en vrijdag 6 december in De Oranjerie in Roermond

DOOR MAX VAN DEN BOORN
BRON: DE LIMBURGER

Gerelateerde berichten

text
Meer dan 400 voorstellingen
23 september 2019
text
Gratis show singer-songwriter Joe Buck
24 oktober 2019